Eind 2018

Twee jaar geleden alweer. Toen hoorde ons mooie lintdorp Langenboom dat haar 88-jarige kroeg zal sluiten. Een wake up call. Rustig wonen is lekker maar een zwijgend dorp is zorgelijk. Tijd voor actie! Het was de start van een imposant brutaal ideaal: Onze twee allermooiste dorpsplekken een glorieuze toekomst geven: De bosrand als verenigd sportpark, de kerk als kloppend dorpshart en stamhuis. Hoe staan we er 24 maanden later voor?
.
Goed!

We staan er heeeeeeel goed voor! Inmiddels zijn namelijk alle deuren geopend:

 • Langenboom wil het. En hoe!
 • De begroting is rond en financieel kan het.
 • Verenigingen richten “Langenboomse Vereniging” op
 • Langenboomse Vereniging wordt eigenaar van kerk en sporthal.
 • Het bisdom gunt ons de kerk.
 • De kroegbaas heeft ontwerp van kroeg laten maken.
 • De gemeenteraad steunt het initiatief.
 • B&W en de ambtenaren CGM zijn actief partner.
 • Architecten maken van schetsen voorlopige ontwerpen.
 • Kansen op lokale werkgelegenheid lonken.
 • Land van Cuijk ziet Dorpsplan Langenboom als voorbeeld.
 • Provincie vindt dorpsplan hét antwoord voor kleine kernen.

Dus zijn we vol vertrouwen op weg naar de laatste stap. Dat is besluitvorming in de gemeenteraad. De politieke partijen VKP, AB’90 en CDA hebben de zware taak om te beslissen of ze:

 • ons mooie plan in het belang van Langenboom achten
 • het dorpsplan in de vrijgespeelde begrotingsruimte willen opnemen
 • de voor te stellen route naar realisatie ondersteunen.

We wensen hen veel wijsheid toe. Naar verwachting valt hun besluit in het eerste half jaar van 2021.
.

Langenboom heeft geknokt als een leeuw

Knokken voor een grote zaak als dit dorpsplan betekent dat het dorp heel wat te verduren kreeg. Twee jaar lang krachtsinspanning is niet niks. Politiek bedrijven. Rekenen. Nog eens rekenen. Omdenken. Experts horen. Hulp inroepen. De tekentafel (weer) opzoeken. Overleggen. Blijven geloven in ons ideaal en in elkaar. En dat allemaal door vrijwilligers.

Het heeft ons sterk gemaakt. Kennis vergaren, tegenslag incasseren, soms even terugtrekken en dan weer sterker terugkomen. Zelfs de grootste tegenstrever wordt een keer enthousiast van ons doorzettingsvermogen. Bevlogen doorknokken, zo doen we dat in Langenboom.
.

Het geheim van Langenboom

Er is een belangrijk besef in Langenboom: Buiten wat verschillen, zijn we toch vooral min of meer hetzelfde. We zijn samen een dorp, we houden van een praatje, we geven onze kinderen graag iets te kiezen in sport en spel, en willen graag lief, leed en leut samen kunnen delen. Als we zoveel gemeenschappelijke wensen hebben, dan is het ons toch niet waard om op verschillen in te zoomen?! In plaats daarvan is het veel slimmer om te blijven doen wat we vanaf de start al doen: een beter Langenboom terugbouwen.

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden heeft van onze aanpak zijn motto van gemaakt: Build back better. Wij doen dat: een beter Langenboom terugbouwen. Dat verbindt onze denkers en doeners, ouderen en jongeren, verenigingen en clubs, bedrijven en instanties en – last but not least – alle inwoners. Langenboom is op weg naar de eindstreep. Yes we can.

– Bestuur Stichting Eigen Kweek