LANGENBOOM | Het dorpshart van Langenboom moet de komende jaren een volledige metamorfose ondergaan. De kerk zal worden ingericht als multifunctionele accommodatie, De Wis moet verhuizen naar het sportpark, terwijl op de huidige plek van de sporthal seniorenwoningen kunnen verrijzen. “De laatste grote investering in Langenboom is van veertig jaar geleden, dus het wordt onderhand wel een keertje tijd”, aldus Ivonne van der Horst.

De realisatie van een nieuw dorpshart is de wens van de bewoners, die zich maandagavond in grote meerderheid uitspraken voor de plannen van ‘Langenboom Verandert’, een initiatief van de dorpsraad, woningbouwgroep en Eigen Kweek. Aanleiding om aan de slag te gaan met de toekomst van het dorp is de sluiting van café De Bens, gekoppeld aan de vergrijzing en ontgroening. “Ook na de sluiting van de kroeg blijft er behoefte aan ontmoeting. Dorpsbouwkundige Peter Hoesbergen is aan de slag gegaan met deze wens en heeft meerdere scenario’s uitgewerkt. De voorkeur van de werkgroep is het plan (optie 2) waarbij de kerk de functie van dorpshuis krijgt”, vertelt Van der Horst. “De kerk krijgt ook een serre met terras, zodat de horeca beter te exploiteren is. De Wis moet verhuizen naar het sportpark, zodat alle sportverenigingen in de toekomst op één plek zitten. Waar zich nu De Wis bevindt, moeten seniorenwoningen komen.”

Unaniem achter plannen
Langenboom was massaal uitgelopen voor de presentatie van drie verschillende plannen die het dorpshart een nieuw karakter moeten geven. Daarbij ging de voorkeur van de 600 aanwezigen vrijwel unaniem uit naar ‘optie 2’. De gemeenteraad van Mill zal nu worden gevraagd om budget vrij te maken voor de realisatie. “De afgelopen veertig jaar is voor 18 miljoen euro geïnvesteerd in de leefbaarheid van Mill. Als goede buren gunnen wij hen dat. Maar het is nu tijd om te investeren in Langenboom”, benadrukt Van der Horst tot slot.

Bron: Kliknieuws.nl